Elhunyt Mosonyi Kiss Gusztáv

Mosonyi Kiss Gusztáv (Kisújszállás, 1949. április 25. – Érd, 2016. szeptember 24.)
2016. szeptember 24.

Mosonyi Kiss Gusztáv

“Kiss Gusztáv filozófiai mélységekig hatolva próbál művészi és általános emberi törvényeket, igazságokat leszűrni magának korunk ösztönösen is átérzett, felfogott egész valóságából, az élet egész bonyolultságából. Központi kérdései: a mai ember ráérzése korára, szembetalálkozása századával, a század technikai civilizációjával, e találkozás által kiváltott érzelmi reakciói és életérzése.
…A magányérzetet megtaláljuk Kiss Gusztáv legbensőbb és legszűkebb érzelmi regiszterén. Bár sajnálatunkra viszonylag kevés olyan rajzát ismerjük, amelyeken a hétköznapok eseményei, színterei és tárgyai, életünk extremitásoktól mentes közvetlen környezete képezik a témát – mint példának okáért a fantasztikus elemek nélkül rajzolt Bérház, vagy az elrohanó vagonok láttán keletkezett költői látomása, a Pegazus -, de ezeknek az alaphangulatát is a magány szelíden békés, vagy fojtó levegője határozza meg. Nagyon fontosak Kiss Gusztávnak azok a rajzai, amikor a felrázó nagyot kiáltani akarás helyett életünk közvetlen tárgyi jelenvalósága fölött bocsátkozik lírai meditációba, fogékonynak mutatkozik a tárgyak hangulati értékei iránt. Költészet lakozik benne, mégpedig olyan költészet, amely a legegyszerűbb, legmegszokottabb tárgyakat is képes figyelemre méltóvá varázsolni.”
(Tóth Antal, Művészet 1974. 11. 26-27. részlet)

“Az 1970-ben Szentendrén történt, rendőri intézkedésbe torkollt Nalaja Happening 7 db meghívóját Guszti készítette az esemény napja előtti éjszakán, hihetetlen műgonddal és szeretettel. Örökre hálás vagyok érte. Nyugodjék békében.” (ef Zámbó István)

This entry was posted in Hírek. Bookmark the permalink.