Ihlet

Csoportos kiállítás
2017. augusztus 12.

Vajda Lajos Stúdió Pinceműhely
Megnyitó: 2017. augusztus 12. 18 óra
Megnyitja: drMáriás
Rapformansz: Szárnyasdoboz
Zene: L&L Projekt, Bernáthy Zsiga Live, Committee Live
Visual: Lois Viktor Jr. + Baly
Megtekinthető: 2017. augusztus 12-től szeptember 3-ig

Print

Print

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

mi az ihlet? ismeretlen erő, amely rabul ejti az agyat, a szívet, a lelket, s addig nem hagy békén, amíg szolgájaként, kedvezményezettjeként, áldozataként, rabszolgájaként azt nem teszed, amit mond. amíg magadból elő nem ásod, ki nem bontod, ki nem ismered, fel nem fedezed a szándékát, szárnyat nem adsz neki, alakba nem öntöd, formát és életet nem adsz ennek a nyugtalanító ismeretlen jövevénynek.

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

még hogy nincs teremtés ihlet nélkül? hát, bizony nincs! mert minden, amit ihlet nélkül csinálunk, alkotunk, teremtünk, kitalálunk, az mind-mind gyenge lesz, sánta, erőltetett, kitalált, foltozott, tákolt, mímelt, hazug, édeskés, tetszelgő, pótolt, vagyis halott.

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

az ihletet nem adják se receptre, se pénzért, se megrendelésre, se jobbulásra. se felejtésre. nem írható fel, nem szólítható meg, nem kereshető, nem erőszakolható meg, nem zsarolható, nem korrumpálható, nem lehet neki se hadat üzenni, se vele békét kötni, semmit az égvilágon, mert olyan megfoghatatlan, mint egy láthatatlan ember, aki hoz valamit, s te csak akkor tudod, hogy ismét meglátogatott, ha ott hagyta benned azt, amire nem is számítottál, egy kérdésre egy választ, meddőségedre termékenységet, tanácstalanságodra erőt, halálodra életet.

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

az ihlet megfoghatatlan és láthatatlan, amely csak akkor kezd el dolgozni benned, ha te magad is dolgozol rajta. ha leereszkedsz és felemelkedsz, a világ és a művészet nagy és kis dolgaihoz, műveihez, történeteihez, igazságaihoz és hazugságaihoz. ha érleled őt magadban, s nyitva hagysz számára ajtót és ablakot, s berendezel a szívedben a számára egy kis cellaszerű szobát, hogy ott bármikor meglátogathasson, s minél hosszabban a vendéged maradhasson.

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

ihlet nélkül nem lehet élni. nem áll föl, nem nedvesedik, nem kérdez, nem remeg, nem remél, nem ábrándozik. mert csak az ihlet mozdítja meg bennünk a vágyat, a gondolatatot, a grimaszt, a fohászt, majd általuk az anyagot, a habarcsot, a salakot, a téglát, a gerendát, mert az ihlet azért van, hogy pillanatokra részt vehessél abban a hatalmas építkezésben, amely a Teremtés maga

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

az ihlet olyan, mint egy macska, amelyet hiába hívogatsz, csak akkor jön hozzád, csak akkor tárja ki előtted vicsorgó fogát, amikor ő akarja, ahogyan ő akarja, s csak azért, amiért ő akarja

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

de ha nincs, akkor is csinálni kell valamit. matatni, készülődni, ecsetet kimosni, vásznat bekészíteni, követ választani, ceruzát hegyezni, munkaruhát megfoltozni. s várni, csak várni, hogy végre meglátogasson, nesztelenül mögéd lépjen, a füledbe súgjon, kedvet adjon, ötletet és vágyat, felnyissa a szemed, feltöltsön hatalmas erővel, hogy a szolgájaként, angyalaként, mérnökeként, bohócaként, rászorultsági kedvezményezettjeként, lottó-nyerteseként és napszámosaként kövessed az utasításait. s alkotni kezdj, festeni, faragni, szobrászkodni, építeni, rajzolni, törölni, átfesteni, tombolni, javítani, újrafesteni, elkeseredni, s újra és újra lelkesedni csak, mint egy őrült, akinek szinte fogalma sincs arról, hogy mi is lesz az egész vége, hová is akar az egész küzdelem kilyukadni, milyen tébolydába vagy szentélybe is akar vinni, ő, a kiismerhetetlen sofőr, az ihlet

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

s amikor elkészültél, azt hiszed, hogy az a te műved, dicsérik vagy szapulják, úgy érzed az te vagy, a te lelked, a te tested, a te arcod, a te szemfényed. holott az nem más, mint maga az ihlet. s hogy volt vagy sem, s ha igen, mennyi és milyen belőle, azt te mindig pontosan érzed, s amiért a munkádat szeretik, amire ráismernek benne, amiért megnézik, keresik, kutatják, hogy mint gyógyírt a sebükre, bátorítást a szívüknek, derűt vagy mélységet az agyuknak adjon, az mind-mind nem más benne, mint maga a huncut és becsaphatatlan ihlet

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

ebben a kisvárosban, ebben a kis, nedves, szinte elhagyatott pincében mindig is volt, van és lesz ihlet. ebben az alkotóközösségben, amely nem másról lett híres, mint mérhetetlen ihletéről, amelyet soha nem lehetett elfojtani.

amikor nekem kellett, nekem is oltalmat, erőt, vágyat, szeretetet s új otthont nyújtott ez a hely, amely nem más, nem kevesebb és nem több, mint az ihlet örök földalatti titkos bázisa és fényes lelki vára egyszerre.

ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs

amiért most itt vagyunk, amit keresünk, amiért tanakodunk, amire leselkedünk, vadászunk, koccintunk, amiért versengünk, hadakozunk, szövetkezünk, amire várunk, amit remélünk, amit vágyunk, az nem más, mint az, ami itt mindannyiunkat örökre összeköt, kibékít és megtart: ő maga, az ihlet.

legyen akkor hát itt és most tengernyi öröm, teremtő gondolat, őrült rátalálás és meglelés, megvilágosodás és álomutazás, látnoki inspiráció és alkotói áldás, szent téboly és pokoli kalandozás, önfeledt vidámság és szabad szárnyalás, azaz legyen minél több, minél mélyebb, minél hosszabban tartó, minél jobban megvilágító és felszabadító ihlet mindnyájunknak!

mert ha ihlet van, minden van. ha ihlet nincs, semmi sincs.

drMáriás megnyitószövege a Vajda Lajos Stúdió Ihlet című csoportos kiállításának a megnyitójához /2017.08.12. Szentendre/

This entry was posted in Aktuális, Események. Bookmark the permalink.