Vajda Lajos Stúdió Pinceműhely

kapu


A Vajda Lajos Stúdió rövid története


A Vajda Lajos Stúdió 1972-től a legfontosabb és leginkább haladó szellemű, alternatív művészeti csoportosulás Magyarországon, mely az 1970-es, 1980-as években új dimenziókkal bővítette a szentendreiség és a hazai modern művészet fogalmát.
A hetvenes évek elején, egy politikailag nehéz időben vállalták az akkori hivatalos kultúrpolitikával szembeni kiállást. A csoport nyitottságára, egyedi karakterére – mely a hivatal számára nehezen definiálható jelenség volt – jellemző, hogy még az “intézményesülését” is a diktatúrának köszönhette, hogy megfigyelés alatt tarthassák a tagokat, kezdetben hivatalos művészeti körbe szervezték az akkor még fiatal művészeket.
A Vajda Lajos Stúdió egy műfajok feletti, összművészeti társulás, ugyan a képzőművészet a leghangsúlyosabb művészeti ág a Stúdió életében, de jelentős szerepet kap a zene, az irodalom, a film és egyéb kísérleti műfajok is.
Legnagyobb erénye a csoportnak, hogy a generációk egymásra épülnek és egyszerre fejtik ki edukatív hatásukat.
A Vajda Stúdió tagjai rendszeresen megmutatkoznak a világ különböző országaiban, elsősorban Európában, de megfordultak Japánban, Mexikóban, és Kanadában is. Több olyan kiállítást is rendeztek külföldön, ahol az összes “vajdás” tag felvonult, például 1989-ben Romániában és Litvániában, később több alkalommal is visszatértek Romániába. Az elmúlt negyven év alatt nagy számú külföldi művész, művészcsoport is állított ki a Vajda Lajos Stúdió galériájában.
Az utóbbi években négy alkalommal rendezte meg az Új Média Művésztelepet nyaranta, mely mind magyar, mind külföldi művészeknek ad lehetőséget a közös, elmélyült munkára. A stúdió művésztelepe évről-évre komolyabb feladatokat vállal magára. Az utolsó, 2010-es alkalommal fontos szakmai konferenciát rendeztek, ahol a legjelentősebb képzőművészek és művészettörténészek, egyetemi tanárok tartottak előadásokat felismerve a művészek és művészettörténészek, esztéták közötti párbeszéd óriási jelentőségét.
2002-ben Fabényi Júlia művészettörténész igazgatóság idején a Vajda Stúdió nagy, reprezentatív kiállításon mutatta be a teljes tagságát a Műcsarnokban. 2011-ben Rockenbauer Zoltán miniszter úr támogatásával kiadtuk a stúdió tevékenységét összefoglaló, 30 éves munkásságát felölelő albumunkat. (…)

A Magyarországon egyedülállónak mondható, több mint negyven éve fennálló és aktívan működő, sokszínű, mára már több generációs művészeti formáció 2013-ban rendezi meg nagyszabású, a teljes tagságot bemutató, reprezentatív kiállítását a szentendrei Művészet Malomban.

Save